tiistai 9. kesäkuuta 2009

Kasvivärjäys kurssi – osa II – lupiini – väri vihreä

Tarvikkeet: 300 g lankaa, 30 g alunaa, 10 g viinikiveä, 10 l kannellinen kattila, 2 ämpäriä, liesi, vettä, lämpömittari, lupiininkukkia, teelusikallinen ruokasoodaa

Laita 300 g lankaa likoamaan käden lämpöiseen veteen.

Pureta langat:
· Sekoita 30 g alunaa ja 10 g viinikiveä.



· Kiehauta ne tilkassa vettä.
· Kun puretusaineet ovat sulaneet, lisää 10 litran kattila täyteen vettä ja laita langat sekaan.
· Keitä 90 asteessa 45 minuuttia.
· Anna jäähtyä.
· Kaada puretusliemi pois. Itse käytän puretukseen alunaa ja viinikiveä, jotka ovat myrkyttömiä.
Tällöin ei tarvitse olla niin tarkka väräystä läträtessä ja liemen hävittämisessä. Aineita voi ostaa apteekeista.

Kerää ämpärillinen lupiinin kukkia riipimällä. Kannattaa laittaa puutarha hansa käteen ja varoa mehiläisiä.


Laita 10 litran kattilaan veteen lupiinin kukat ja puretetut langat. Keitä 45 minuuttia 90 asteessa. Koska minusta meidän langat näyttivät liian vaaleilta, sekotin lopuksi teelusikallisen ruokasoodaa sekaan, väristä tuli näin vihreämpi. Jätä jäähtymään. Muista, että villa ei kestä nopeita lämmön vaihteluita. On tärkeää, että liemet ja langat jäähtyvät. Huuhtele langat vasta kun ovat kädenlämpöisiä.


Lupiininkukat lähtevät yleensä kuivasta langasta irti siinä vaiheessa kun lanka keritään keräksi.
Olisin halunnut kokeilla värjäystä punaisilla lupiinin kukilla, mutta tälläkin kertaa löysin vain sinisiä ja liiloja. Väristä tuli kuitenkin upea vihreä:
Lanka: Zitron Trekking Pro natura 75% schurwolle, 25% bambus, 100g 420 m, puikkosuositus 2-3 mm

Niin. Ja oli meillä jälkiruokaakin; raparperipaistos vaniljajäätelön kera. Nami nami….

1. Pilko raparperit kuutioiksi piirasvuokaan.
2. Sirottele päälle reilusti fariinisokeria ja kanelia. Sekoita raparperin kanssa.
3. Vatkaa 200 g löysää margariinia ja 2 dl sokeria keskenään.
4. Vatkaa joukkoon 3 munaa yksitellen.
5. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut 3 dl kaurahiutaleita, 1 ½ dl vehnäjauhoja ja 2 tl leivinjauhetta.
6. Levitä löysähkö taikina raparperipalojen päälle.
7. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
8. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.