lauantai 5. lokakuuta 2013

Viikko 40

Islannissa.

Alafoss outlet. Perinteiset islantilaiset villapaidat kudotaan löyhäkierteisestä lopi-langasta, jossa on sekä alus- että päällysvillaa. Tarina kertoo, että lopi-lanka syntyi, kun vaimo neuloi kiireellä miehelleen kaulaliinan langasta, jok oli karstattu, muttei vielä kunnolla keritty.


Golden Circle nähtävyyskierros.

Þingvellir, UNESCOn maailmanperintökohde vuodesta 2004, Euroopan ja Pohjois-Amerkan mannerlaattojen repeämislaakso. Samaisesta repeämästä pulppusi miljoonia vuosia aikaisemmin laavaa, josta Islanti syntyi.


Geysir, maankuoren geoterminen lämpö pakottaa Geysirin veden nousemaan ylös. Geysirin vieressä sijaitseva pikkuserkku Strokkur purkautuu kymmenien metrien korkeuteen 5-10 minuutin välein.  Jotta Geysir purkautuu, lämpötilan on oltava kuilussa yli 100 astetta, koska syvemmällä veden kiehumispiste on korkeampi paineen ollessa korkeampi. Kun osa vedestä virtaa ulos kuilusta, paine laskee ja vesi saavuttaa kiehumispisteensä ja höyrystyy. Vesihöyryn tilavuus on suurempi kuin vedellä. Kun höyryä syntyy lyhyessä ajassa paljon, se purkautuu räjähdysenomaisesti vesi- ja vesihöyrysuihkuna ilmaan.


Vesiputous Gullfoss.Kraatterijärvi Keriö, Punaruskeaseinäinen, yli viisikymmentä metriä syvä kraatteri.

Menninkäinen on ihmisen kaltainen, mutta pääasiallisesti näkymätön olento, joka voi halutessaan muuttua näkyväksi. Kansanuskomusten mukaan menninkäiset toimivat yleensä yhteiskunnan moraalinvartijoina, jotka rankaisevat huonosti käyttäytyviä kansalaisia ja tekevät palveluksia hyviksi katsomilleen ihmisille.
Menninkäisten on sanottu olevan langenneita enkeleitä, jotka eivät Jumalan ja Saatanan välisessä sodassa halunneet asettua kummankaan kannattajiksi. Rankaisuina puolueettomuudesta Jumala karkotti heidät maan pinnalle elämään näkymätöntä elämää.
Toisen tarinan mukaan menninkäiset ovat Aatamin ja Eevan pesemättömiä lapsia, jotka Eeva ei kehdannut näyttää Jumalalle. Rangaistuksena piilottelusta Jumala teki lapsista näkymättömiä ja lähetti nämä asumaan maan päälle kiviröykkiöihin ja maanalaisiin luoliin.

Islanninen hevonen.  Islantilaisen tarinan mukaan Jumalat loivat hevosen viimeisenä eläimenä ennen ihmistä. Sen tähden hevonen on kaikista maailman eläimistä eniten ihmisen kaltainen ja ihmisille niin läheinen.


Minivaellus Reykjadaluriin.  Polku vie kauniiseen laaksoon, jossa kuuma ja kylmä joki yhdistyvät. Geotermisesti aktiivinen Reykjadalur on täynnä kuumia lähteitä, kiehuvaa mutaa, kirkkaanvihreitä sammalmuodostelmia ja värikkäitä vuorenrinteitä.

tekstit: Mondo matkaopas, Islanti, Satu Rämö ja Björgvin Hilmarsson